Látogatók

Oldalainkat 9 vendég böngészi
Mechatronikai mérnöki mesterszak

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (akkor még Budapesti Műszaki Egyetem) Gépészmérnöki kara jó időben felismerve az ipar szerkezetében végbement változásokat, a mechatronikai egyetemi képzésben már az 1994/95. tanévtől elindította az első IV. éves modulos csoportot a gépészmérnöki szak keretén belül. Az azóta eltelt időszak tapasztalata mutatja, hogy a mechatronika modulra mindig elegendő számú hallgató jelentkezett, a modult minden évben el tudtuk indítani, sőt volt olyan év, amikor korlátoznunk kellett a létszámot a rendelkezésre álló laborkapacitások miatt. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki kara helyzetfelismerését az is bizonyítja, hogy észrevéve a középfokú mechatronikai képzés kínálatának hiányosságait, az 1996/97. tanévtől az egyetemi képzés mellett egy főiskolai szintű mechatronikai szakirányú képzés kerülhetett meghirdetésre. A főiskolai képzésre még jellemzőbb az intenzív hallgatói érdeklődés, olyannyira, hogy volt év, amikor a felvett hallgatói létszám elérte a 70 főt. A szakirányra felvett hallgatók létszámát itt is korlátozni kellett.


A mechatronikai képzésben lefolytatott több, mint 10 éves tapasztalataink tehát bizonyítják, hogy a mechatronika iránt a kellő hallgatói érdeklődés megvan, az ipar részéről az igény is, és a fogadókészség is biztosítva van.


Az oktatásban részt vevő tanszékek kutatási tevékenysége jól támasztja alá a szak képzési oktatási céljait. Az ipari kutatási megbízások mutatják azt az igényt és azt az aktivitást, amit a mechatronikával jelzett szakterületek jelentenek. A Mechatronika, Optika és Műszertechnika Tanszéknek, - a mechatronikai képzés koordinálójának a KK forgalmában mintegy 80%-ot e szakterületre tartozó feladatok képezik. Tudományos kutatási eredményeink is alátámasztják azt az oktatói aktivitást, amely a mechatronika diszciplináinak művelésében jelenik meg. Tovább>>>

 

Kapcsolódó dokumentumok

A honlapon lévő információk tájékoztató jellegűek, az oktatásba korábban belépő hallgatók esetén eltérések lehetnek!

 

Választható specializációk (részletes leírás a Specializáció-választási tájékoztatóban):

  • adaptív mechatronikai szerkezetek
  • biomechatronika
  • gyártórendszerek és robotok (2014)
  • Integrated Engineering (kizárólag angol nyelven)
  • Integrated Engineering and Renewables (2014)
  • intelligens beágyazott rendszerek
  • járműmechatronika
  • optomechatronika

(Törzsanyag tantárgyai, záróvizsga tárgyak: Képzési tájékoztatóban)

Korábban indult képzések: Képzési tájékoztatók archívuma

 
© 2008 BME Gépészmérnöki Kar - MSc | Template by Joomla Templates