Két diplomát adó képzés magyar, francia és angol nyelven

 

a francia Art et Metier ParisTech (korábban ENSAM) (Grande École d’ingénieurs) és a BME Gépészmérnöki Karának együttműködése alapján

 

Kiknek szól?

A felhívás azoknak a Gépészmérnöki és a Mechatronikai mérnöki alapszakon mintatanterv szerint tanuló hallgatóknak szól, akik érdeklődnek a francia nyelv és kultúra iránt, már tanultak valamennyit franciául és angolul, biztosak abban, hogy az alapdiploma után folytatják tanulmányaikat a mesterképzésen, és tanulmányaik egy részét Franciaországban szeretnék elvégezni.

 

Mikor kell jelentkezni, és mik a jelentkezés feltételei:

Jelentkezni a specializációválasztás félévében, vagyis az alapképzés negyedik félévében kell. Ekkor még csak a szándékot kell jelezni. Jelen tájékoztatónak a célja az, hogy felhívja a hallgatók figyelmét a lehetőségre. Akit érdekel a lehetőség, annak van ideje nyelvtudását fejleszteni, és tanulmányait kezdettől fogva célirányosan végezni. Ez utóbbi abban áll, hogy igyekezni kell jól tanulni, jó eredményeket elérni, és mintatanterv szerint kell haladni. A jelentkezés véglegesítése a hetedik félévben történik.

 

A programban azok vehetnek részt, akik a Gépészeti fejlesztő, Gépgyártástechnológia, Géptervezés (Gépészmérnöki alapszak) vagy a Gépészeti modellezés (Mechatronikai mérnöki alapszak) specializációk egyikét  választják. A francia nyelvtudást csak a hetedik félévben ellenőrizzük, az angol nyelvtudás pedig a mesterképzésre való jelentkezéshez szükséges.

Legkésőbb a franciaországi tanulmányok megkezdéséig nemzetközileg elismert B2 szintű francia nyelvvizsga bizonyítványt kell szerezni. Amennyiben a hallgató rendelkezik legalább B2 szintű nemzetközileg elismert angol nyelvvizsga bizonyítvánnyal, úgy francia nyelvből elegendő a  B1 szintű vizsga megléte.

Minden szóba jöhető hallgató értesítést fog kapni a jelentkezés módjáról a negyedik félév folyamán.

A jelöltek kiválasztása a tanulmányi eredmény, a motiváció, a munkához való hozzáállás, a nyelvtudás, és a választott specializáció alapján történik.

 

A képzés struktúrája:

A hallgatók mintatanterv szerint elvégzik az alapképzést, és a januári záróvizsga időszakban, a hetedik félév végén záróvizsgáznak, és egyúttal felvételiznek a Mechanical Engineering Modelling angol nyelvű mesterszakra, a februári kezdésre. Elvégzik az első félévet.

Ez után három félévet Franciaországban tanulnak, majd még egy félévet a BME-n. A diplomamunkát a BME-n írják és záróvizsgáznak. Ez után megkapják a BME GPK mesterdiplomáját és az Arts et Métiers ParisTech mérnöki diplomáját. A tanulmányi idő hat év.

A mesterképzés szakaszában 10 hetes szakmai gyakorlatot kell teljesíteni.

A franciaországi tanulmányok anyagi támogatására a hallgatók különböző ösztöndíjakat pályázhatnak meg (Erasmus, Francia Intézet,…). Az ösztöndíj megpályázásához a program támogató nyilatkozatot ad.

 

Mik az előnyei a képzésben való részvételnek?

  • Franciaország egyik vezető műszaki egyetemének belülről, hallgatóként való megismerése,
  • a francia köz- és szaknyelv magas szinten való elsajátítása, napi szintű használata.
  • A magyarországitól nagymértékben eltérő képzési rendszerben való tanulás támogatja a közösséggé formálódást, szélesíti a látókört, ami a későbbi szakmai életben, a csoportmunkához is hasznos gyakorlatot eredményezhet.
  • Megtanít nemzetközi terepen magabiztosan eligazodni,
  • kétnyelvű kultúrában járatossá válni.
  • Francia tulajdonú vagy érdekeltségű piacvezető cégeknél nemzetközi szakmai kapcsolatokra lehet szert tenni.
  • A képzésből kikerülő mérnökök felkészülten és nagy eséllyel játszanak szerepet a francia-magyar műszaki, gazdasági és kulturális kapcsolatok gördülékenyebbé tételében,
  • végzés után szélesebb szakmai lehetőségek kínálatából válogathatnak.

Kérdésekkel a program koordinátorához, Dr. Bende Margithoz lehet fordulni e-mail-ben:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .


 
© 2008 BME GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR | Template by Joomla Templates