Német nyelvű képzés

 

a BME Gépészmérnöki Karon, a BME-KIT (Karlsruher Institut für Technologie) együttműködés alapján

 

Kiknek szól?

A német nyelvű képzés hallgatói a BME Gépészmérnöki Karára felvett Gépészmérnöki alapszakos és Mechatronikai mérnöki alapszakos hallgatók közül kerülnek ki.

 

A jelentkezés

önkéntes. Jelentkezni a Gépészmérnöki Karra történt felvételről szóló kiértesítés után kell. A hallgatók e-mail-ben és a Neptun rendszeren keresztül is információt kapnak a lehetőségről és a jelentkezés módjáról.

 

A jelentkezés feltételei:

A mérnöki pálya iránti komoly elhivatottság, igény a nemzetközi terepen folyó szakmai tevékenységre, valamint a német nyelv olyan szintű ismerete, amely lehetővé teszi a német nyelven folyó oktatásban való részvételt. Ezért legalább B2 szintű komplex nyelvvizsga-bizonyítvány német nyelvből vagy azzal egyenértékű okirat megléte szükséges a jelentkezéshez. A Gépészmérnöki alapszakra legfeljebb 35, a Mechatronikai mérnöki alapszakra 20 hallgatót tudunk felvenni. Túljelentkezés esetén a felvételi pontszám és a nyelvtudás dönt.

 

A képzés struktúrája:

A hallgatók az első két évben itthon, külön csoportban, német nyelven tanulják a műszaki tárgyakat. Ezek tartalmukban ugyanazok, mint amik a reguláris képzés hallgatói számára a mintatantervben elő vannak írva. (A Neptunban a megfelelő tárgyak német nyelvű kurzusait kell felvenni.)

A tárgyakat a tanszékek németül magas szinten tudó oktatói tartják, így a szakmai ismeretek átadásán túl a magyar szakkifejezések megismerését is biztosítani tudjuk.  A lehetőségekhez mérten felkérünk németországi vendégelőadókat is egy-egy előadás megtartására.

A negyedik félév végén, a reguláris hallgatókkal azonos módon, a német nyelvű képzés hallgatói is specializációt választanak.

A német képzés hallgatói az ötödik félévet ösztöndíjjal a partneregyetemen, a KIT-en teljesítik, ahol a hallgatók a specializációjuk tárgyainak megfeleltethető KIT-es tárgyakat tanulják.

 

Részletek hallgatói beszámolókból>>>

 

A hatodik félévtől a hallgatók a kar reguláris, magyar nyelvű képzésébe térnek vissza, a választott specializációjuknak megfelelő, soron következő tárgyak felvételével. A KIT-en teljesített tárgyakat a kar elismeri és befogadja.

A hallgatók a diplomájukhoz sikeres teljesítés esetén kétnyelvű betétlapot kapnak a kétnyelvű képzésben való részvételről és a partnerintézményben töltött tanulmányokról, amennyiben a szakirányú mesterképzést is a BME-n végezték el.

 

Mik a feltételei a KIT-re szóló ösztöndíj elnyerésének?

Mintatanterv szerint kell haladni, és jól kell tanulni.  A tanulmányi átlagra nincs számszerű megkötés, de mivel az adott félévben rendelkezésre álló ösztöndíjhelyeket töltjük fel rangsor szerint, ezért minél jobb eredményre kell törekedni. A hallgatók rangsorba állítása elsősorban a tanulmányi eredmény alapján történik, de a munkához való hozzáállás és nyelvtudás is szerepet játszik, amit az oktatók véleménye alapján veszünk figyelembe.

 

Mik az előnyei a német nyelvű képzésben való részvételnek?

  • a német köz- és szaknyelv magas szinten való elsajátítása, napi szintű használata,
  • kis csoportban tanulni hatékonyabb, mint a több száz fős évfolyamon,
  • a kiscsoportban való tanulás támogatja a közösséggé formálódást, egymás segítését, ami a későbbi szakmai életben, a csoportunkához is hasznos gyakorlatot eredményezhet,
  • Németország egyik vezető műszaki egyetemének belülről, hallgatóként való megismerése,
  • megtanulni nemzetközi terepen magabiztosan eligazodni
  • kétnyelvű kultúrában járatossá válni,
  • német tulajdonú vagy érdekeltségű piacvezető cégeknél nemzetközi szakmai kapcsolatokra szert tenni,
  • végzés után szélesebb szakmai lehetőségek kínálatából lehet válogatni.

A képzésben való részvételnek nincs kockázata.

Ha valaki meggondolja magát, vagy nem sikerül az első négy félév valamelyikén mintatanterv szerint teljesíteni, akkor a következő félévtől a reguláris magyar képzésen folytatja tanulmányait, mint bárki más, aki nem a mintatanterv szerint halad.

 

Kérjük, hogy esetleges kérdéseikkel forduljanak a német nyelvű képzés kari felelőséhez, Dr. Bende Margithoz ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ), vagy a képzés egyetemi koordinátorához, Dr. Takács Mártonhoz ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ).

 

Jelentkezés

A német nyelvű mérnökképzésre valamennyi szak hallgatói a Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) honlapján jelentkezhetnek az alábbi link alatt. A jelentkezéskor meg kell adni a szakot és fel kell tölteni a nyelvtudást igazoló okmány másolatát. Jelentkezéshez Neptun kódra és címtáras azonosítóra van szükség. A címtáras azonosítóval kapcsolatban a linket követve kapnak tájékoztatást.

 

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 21., éjfél.

 

Jelentkezés a képzésre


Sok szeretettel várjuk Önöket!

 

2018

 
© 2008 BME GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR | Template by Joomla Templates